Inteligența artificială depășește omul în arta persuasiunii

 Un studiu realizat de cercetători elvețieni a demonstrat că rețeaua neuronală GPT-4 este mai capabilă să convingă un om decât un interlocutor real. Între timp, compania americană Hume AI a prezentat un sistem de inteligență artificială care evaluează starea emoțională a unei persoane prin vocea sa.

Cercetătorii de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) din Elveția au evaluat capacitatea modelului lingvistic mare OpenAI GPT-4 de a convinge un om. În acest scop, au recrutat 820 de voluntari care au fost intervievați pe diverse teme, de la cele neutre, cum ar fi oportunitatea menținerii monedelor în circulație, la cele mai sensibile, legate de inegalitatea de gen și rasă. După ce au stabilit pozițiile inițiale ale participanților, li s-a cerut să participe la o serie de dezbateri de cinci minute împotriva altor persoane și a GPT-4, după care au fost intervievați din nou pentru a se determina dacă opiniile lor s-au schimbat ca urmare a discuțiilor.

În discuțiile cu alți oameni, participanții și-au consolidat în mare parte convingerile, în timp ce GPT-4 a avut un succes cu 21% mai mare.

În a doua etapă, cercetătorii au oferit oamenilor și rețelei neuronale informații suplimentare despre adversari: sexul, vârsta, rasa, educația, statutul profesional și opiniile politice... și i-au instruit să utilizeze aceste informații pentru a pregăti argumente specifice pentru interlocutori. Această informație suplimentară a complicat sarcina pentru oameni, în timp ce GPT-4 a reușit să o utilizeze cu o eficiență sporită, depășind interlocutorii umani cu un avans semnificativ de 81,7%.

Aceste descoperiri sugerează că inteligența artificială are potențialul de a deveni un instrument puternic de convingere, iar abilitățile sale de a se adapta la interlocutor se vor îmbunătăți doar dacă rețeaua neuronală va avea acces la starea emoțională a omului în timp real.

Acest lucru nu mai este science fiction: săptămâna trecută, compania Hume AI a anunțat sistemul Empathic Voice Interface (EVI). EVI este un model lingvistic care monitorizează starea emoțională a interlocutorului prin parametrii vocii sale, adică „citește printre rânduri” și extrage context suplimentar din dialog. EVI nu doar încearcă să determine cu exactitate sentimentele unei persoane, ci și își adaptează în mod corespunzător intonațiile propriului sintetizator vocal.

Și acesta nu este singurul produs de acest gen de la Hume AI. Alte modele dezvoltate de companie, cu acces la o cameră, citesc expresiile faciale ale unei persoane, mișcările sale și îi monitorizează reacțiile la ceea ce se întâmplă.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche