Europa va deveni centrul mondial al calculatoarelor cuantice

În data de 22 martie, liderii statelor membre UE au semnat „Declarația europeană privind tehnologiile cuantice”. Prin declarația, lansată pentru prima dată în decembrie, statele membre ale UE care au semnat până în prezent recunosc importanța tehnologiilor cuantice pentru competitivitatea științifică și industrială a UE. Statele membre se angajează să colaboreze la dezvoltarea unui ecosistem de tehnologie cuantică de talie mondială în întreaga Europă, care face parte din planul Comisiei Europene pentru deceniul digital.

Thomas Skordas din cadrul Comisiei Europene spune că acest program va transforma Europa în „the quantum valley of the world” (valea cuantică a lumii). Calculatoarele cuantice vor avea aplicații în numeroase domenii, inclusiv medicina, energia și modelarea climatică.

Calculatoarele cuantice vor permite o creștere semnificativă a productivității, vor revigora industria și vor deschide noi piețe, aplicații și oportunități de angajare”, a declarat Skordas la conferința cu privire viitorul cuantic al Europei, care a avut loc la Bruxelles. Evenimentul a inclus discursuri de bază, discuții de grup și seminarii despre strategia cuantică a UE și a fost organizat de Institutul Regal Belgian de Științe Naturale.

Declarația europeană privind tehnologiile cuantice pune bazele colaborării, investițiilor și inovării în domeniul tehnologiilor cuantice în UE, poziționând-o ca lider global în acest sector. Declarația a fost semnată de 20 de state europene: Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, România, Spania, Slovacia, Slovenia și Suedia.

Statele semnatare își propun să extindă colaborarea reciproc avantajoasă pentru a îmbunătăți și accelera cercetarea, dezvoltarea și inovarea în domeniul calculatoarelor cuantice, precum și să stimuleze crearea de locuri de muncă și utilizarea pe scară largă a tehnologiilor cuantice în economie.

Doar prin valorificarea punctelor noastre forte, prin colaborare, prin demonstrarea ambiției și prin concentrarea pe o gamă largă de activități precum: cercetare, industrie, infrastructură, talente, parteneriate externe și multe altele, vom putea transforma Europa într-un lider global în domeniul excelenței și inovației cuantice. Calculatoarele cuantice ne vor ajuta să depășim limitele a ceea ce este posibil”, a adăugat Skordas.

Luna trecută, UE și Canada și-au anunțat intenția de a-și intensifica parteneriatul strategic digital pentru a aborda „noile provocări ale transformării digitale”, cum ar fi inteligența artificială, știința cuantică, semiconductorii, politicile publice legate de platformele online, conectivitatea internațională sigură, securitatea cibernetică și identitatea digitală.

Recent, compania Google, în colaborare cu organizația non-profit XPRIZE Foundation, a anunțat lansarea unui concurs care va premia cele mai bune idei de utilizare a calculatoarelor cuantice pentru rezolvarea unor probleme reale. 

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche