Google oferă 5 milioane de dolari pentru cele mai bune idei de utilizare a calculatoarelor cuantice

Calculatoarele cuantice sunt considerate a fi viitorul tehnologiei, dar până acum nu au avut un impact semnificativ în viața de zi cu zi a oamenilor. Deși pot efectua calcule mult mai rapide și mai precise decât calculatoarele clasice, ele nu au găsit încă o aplicație concretă și utilă în majoritatea domeniilor umane.

Pentru a schimba această situație, Google, în colaborare cu organizația non-profit XPRIZE Foundation, a anunțat lansarea unui concurs care va premia cele mai bune idei de utilizare a calculatoarelor cuantice pentru rezolvarea unor probleme reale. 

Există multe probleme matematice abstracte în care putem demonstra că computerele cuantice oferă o accelerare foarte, foarte mare. Dar cea mai mare parte a comunității de cercetare nu s-a concentrat pe încercarea de a potrivi aceste accelerări cuantice abstracte cu aplicații reale specifice și de a încerca să afle cum se pot folosi computerele cuantice în practică”, a declarat reprezentantul Google, Ryan Babbush.

Potrivit site-ului fundației, participanții trebuie să propună o soluție pentru una dintre provocările identificate de organizatori, care sunt legate de domenii precum energia, sănătatea, mediul, educația, securitatea și divertismentul.

Printre exemplele de probleme care ar putea fi rezolvate cu ajutorul calculatoarelor cuantice se numără: optimizarea rețelelor electrice pentru a reduce pierderile de energie și emisiile de carbon, descoperirea de noi medicamente prin simularea interacțiunii dintre molecule și proteine...

Pentru a găsi modalități de a aplica calculatoarele cuantice, compania și fundația XPRIZE vor oferi 5 milioane de dolari. Acesta este fondul total de premii al concursului. Pentru a participa, echipele trebuie să descrie o aplicație utilă din punct de vedere social și să explice de ce un calculator cuantic ar fi util în acest caz. O parte din fondul de premii, de 1 milion de dolari, va fi împărțită între primele 20 de echipe care vor ajunge în finală.

Ulterior, participanții trebuie să explice de ce un calculator cuantic va fi mai rapid și mai precis decât tehnologiile clasice. Apoi, va trebui să demonstreze impactul ideilor lor asupra societății, dacă vor reuși să le implementeze. Premiul principal de 3 milioane de dolari va fi împărțit între cei trei câștigători, iar încă 1 milion de dolari va fi acordat echipelor de pe locul doi.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche