Sierra Space a prezentat „umbrela” pentru livrare rapidă de marfuri de pe orbită oriunde pe Pământ în 90 de minute

Sierra Space a prezentat un concept revoluționar pentru livrarea de marfuri de pe orbita joasă a Pământului - sistemul „Ghost” promite livrarea proviziilor critice în orice punct al planetei în doar 90 de minute de la solicitare.

Dezvoltatorii consideră că Ghost va fi solicitat de către militari sau de către locuitorii zonelor îndepărtate unde infrastructura de transport tradițională este indisponibilă. De asemenea, Ghost ar putea ajuta echipele de primă intervenție în caz de dezastre naturale. Companiile spațiale SpaceX și Rocket Lab, precum și Pentagonul, studiază de mult timp posibilitatea utilizării rachetelor pentru livrarea rapidă a încărcăturilor în orice punct de pe Pământ, iar Sierra Space oferă o soluție care poate ajunge la destinație chiar și acolo unde nu există condiții speciale de lansare sau aterizare.

Sistemul Ghost presupune trimiterea din timp pe orbită a unor module de transport cu provizii predefinite, cum ar fi kituri de supraviețuire, rații alimentare, bărci pneumatice și armament. Pe orbită, platforma poate aștepta până la cinci ani comanda de a trimite încărcătura pe Pământ. Când sosește o solicitare, un motor încetinește aparatul suficient pentru a ieși de pe orbită și a se îndrepta spre Pământ. Un scut termic protejează încărcătura de temperaturile ridicate la intrarea în atmosferă. Ulterior, carcasa termică este aruncată și se desfășoară un parafoil moale (un airfoil nonrigid), un dispozitiv de decelerare care seamănă cu o umbrelă inversată. Un sistem de direcție permite aterizarea modulului Ghost în raza de 100 de metri de punctul de aterizare planificat.

Prototipul sistemului a fost dezvoltat în doar 90 de zile. Vicepreședintele Sierra Space pentru misiuni și servicii orbitale, Erik Daehler, a declarat că Ghost poate fi scalat la diferite dimensiuni, dar compania consideră că „intervalul de aur” este de la 250 la 750 kg. În prezent, costul construcției fiecărui aparat se ridică la zeci de milioane de dolari, dar compania lucrează la reducerea acestuia la unități de milioane. 

Teste promițătoare și planuri viitoare
Sierra Space a prezentat un model de testare al aparatului Ghost la cel de-al 39-lea Simpozion Spațial anual din Colorado Springs. Partea inferioară a modulului prezenta daune suferite la aterizare în timpul testelor din Florida - acolo unde aterizau odinioară navetele spațiale NASA. Testele au avut loc în februarie 2024: șapte aparate au fost aruncate de un elicopter Sikorsky S-76. Unele aparate au aterizat cu parașuta, altele cu un dispozitiv de decelerare moale, iar altele au trebuit să suporte o aterizare dură de la o înălțime de 610 până la 1220 de metri.

Compania nu a anunțat încă termenul de finalizare a dezvoltării, dar a precizat că a avansat deja cu programul de testare pentru a dezvolta în continuare conceptul și a determina ce va fi necesar pentru a face din proiect o realitate.

Impact potențial
Sistemul Ghost are potențialul de a revoluționa livrarea de urgență și de a oferi un acces rapid la provizii în zonele îndepărtate sau inaccesibile prin mijloace tradiționale. Ar putea fi utilă pentru militari, echipe de intervenție rapidă și organizații umanitare. De asemenea, ar putea deschide calea către noi modele de afaceri și aplicații spațiale.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche