MAN va lansa 200 de camioane cu hidrogen pentru a demonstra ineficiența acestui tip de combustibil

 MAN, unul dintre cei mai mari producători de camioane, parte a grupului Volkswagen AG, a anunțat planurile de a lansa 200 de camioane cu motor pe bază de hidrogen. Cu toate acestea, compania rămâne sceptică în ceea ce privește viabilitatea hidrogenului ca combustibil de transport.

Potrivit directorului general al MAN, Alexander Vlaskamp, compania intenționează să lanseze 200 de camioane cu hidrogen către un număr select de clienți, cu scopul de a demonstra ipoteza lor că acest tip de transport nu are un loc semnificativ în lumea actuală.

Anterior, Vlaskamp a declarat că camioanele cu hidrogen nu pot concura eficient cu modelele electrice pe baterii. În principal, costul hidrogenului este semnificativ mai ridicat, iar disponibilitatea sa nu se bazează pe hidrogen verde (produs din surse regenerabile prin electroliză). Conform spuselor sale, hidrogenul verde va fi necesar în primul rând pentru industriile grele - în producția de oțel, ciment sau plastic.

Potrivit previziunilor preliminare ale lui Vlaskamp, camioanele cu hidrogen ar putea deveni profitabile în jurul anului 2035, dar numai dacă, până atunci, va exista o cantitate suficientă de hidrogen verde la un preț accesibil, precum și o infrastructură adecvată pentru service-ul și alimentarea acestui tip de transport.

Noile camioane, numite MAN gTGX, vor fi echipate cu un rezervor de 56 kg de hidrogen comprimat la 700 de bar, care poate fi alimentat în doar 15 minute. MAN spune că motorul său cu ardere H2 va furniza un cuplu masiv de peste 2500 Nm, suficient pentru a transporta mai mult de 100 de tone de marfă.

Totuși, mesajul aici pare să fie că, dacă Europa dorește să continue să cheltuie bani pe camioane cu hidrogen, compania MAN va fi bucuroasă să îi primească. Rămâne de văzut cum va evolua piața camioanelor cu hidrogen în anii următori și dacă MAN va reuși să devină un lider în acest domeniu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche