Un tren cu hidrogen a stabilit un nou record: a parcurs 2803 km fără oprire

 Un tren cu hidrogen construit de compania elvețiană Stadler a stabilit un nou record mondial, parcurgând 2803 km fără oprire în 46 de ore. Acest rezultat a fost obținut pe un poligon special de testare din Colorado, SUA, cu un tren compus din două vagoane de pasageri propulsat de hidrogen, condus de ingineri ai companiei.

Deși electrotrenurile s-au dovedit a fi eficiente timp de peste o jumătate de secol, ele nu sunt lipsite de dezavantaje. Unul dintre ele este nevoia de infrastructură suplimentară sub forma liniilor electrice aeriene. În plus, energia electrică poate fi produsă prin metode care poluează mediul, cum ar fi arderea cărbunelui sau a gazelor naturale, ceea ce contravine obiectivelor de decarbonizare a transportului. Aici intervin trenurile cu hidrogen.

Trenul cu hidrogen construit de Stadler se numește „FLIRT H₂.” Este format din două vagoane de pasageri cu un ansamblu de propulsie situat în mijloc. Hidrogenul este transformat în electricitate cu ajutorul pilelor de combustie. Sistemul utilizează un acumulator intermediar care permite recuperarea energiei la frânarea trenului, crescând astfel eficiența generală.

Recordul a fost stabilit în seara zilei de 20 martie. Inginerii Stadler au condus trenul în schimburi pe tot parcursul nopții și al zilei următoare. În 46 de ore de mers fără oprire, trenul a parcurs 2803 km cu o singură alimentare. Această distanță este de șase ori mai mare decât autonomia declarată a FLIRT H₂ de 460 km.

Este puțin probabil ca un asemenea rezultat să fie repetat în scenarii reale de exploatare, deoarece în timpul recordului trenul a mers uniform pe o porțiune de cale ferată fără pante. Cu toate acestea, demonstrația a fost un succes în ceea ce privește aplicabilitatea hidrogenului ca potențială sursă de energie pentru transportul feroviar.

Stadler se concentrează constant pe viitorul transportului feroviar cu sisteme de propulsie alternative, dezvoltând tehnologii inovatoare. Folosind hidrogenul ca sursă de energie ecologică, contribuim activ la protejarea mediului și la crearea unor călătorii durabile în viitor, cu emisii zero” a declarat directorul general al companiei, Martin Ritter.

FLIRT H₂ poate transporta 108 pasageri cu o viteză maximă de 130 km/h și este proiectat să funcționeze o zi întreagă fără realimentare. Trenul poate fi utilizat la temperaturi ambientale ridicate, de până la 49°C. Initial, trenul cu hidrogen a fost creat la comanda administrației de transport din districtul San Bernardino. În 2023, administrația de transport din California a comandat patru trenuri FLIRT H₂ în configurație cu patru vagoane.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche