6 invenții medievale care au schimbat lumea

Când ne gândim la „Evul Mediu”, ne vin în minte imagini cu castele, cavaleri, războaie și boli. Există păreri precum că Evul Mediu nu a oferit omenirii nimic nou și a fost o eră a stagnării și a isteriei religioase. Dar această perioadă istorică, care se întinde aproximativ între secolele V și XV, a fost și o epocă de inovație și progres. Multe dintre invențiile medievale au avut un impact profund asupra istoriei și civilizației umane, de la artă și cultură, până la știință și tehnologie. Iată șase dintre cele mai importante invenții medievale care au schimbat lumea:

  1. Ceasul mecanic. 
    Ceasul mecanic este un dispozitiv care măsoară timpul folosind un mecanism cu roți dințate și un pendul sau o arcă elastică.

    Primul ceas mecanic cunoscut a fost construit în China, în secolul al X-lea, de către inginerul Yi Xing. În Europa, primele ceasuri mecanice au apărut în secolul al XIII-lea sau al XIV-lea, fiind instalate în turnurile bisericilor sau clădirilor publice. Breslele de ceasornicari din Europa medievală erau tratate cu mare respect, iar membrii lor construiau mecanisme incredibil de complexe și fin lucrate.
    De multe ori, ceasurile - în special cele mari și impunătoare - nu doar măsurau timpul, ci și arătau mișcarea corpurilor cerești. Acest lucru era crucial, deoarece planetele prevesteau viitorul - cel puțin în opinia medicilor medievali. De exemplu, „când Jupiter intră în casa Scorpionului cel mai probabil va fi ciumă”. Astfel, pentru asta trebuia să fii pregătit din timp.
    Ceasurile mecanice au îmbunătățit precizia măsurării timpului și au influențat organizarea socială și economică.
  2. Morile de vânt 
    În general, ideea de a folosi vântul pentru măcinarea grâului, pomparea apei și ridicarea greutăților nu este nouă. Primele mori de vânt au fost inventate în Persia de Est în secolul al IX-lea, iar paletele lor erau așezate orizontal.
    Dar europenii au inventat în secolul al XIII-lea morile de vânt cu turn, echipate cu un acoperiș rotativ și capabile să poarte pânze cu adevărat imense. Ele erau mult mai eficiente decât invențiile anterioare ale persilor. Timp de aproape 600 de ani, morile de vânt au fost principala sursă de energie în Europa. Aceste construcții în Evul Mediu erau extrem de prețuite și construcția lor costa destul de mult. De aceea, deseori erau atașate la castele sau transformate în turnuri de observație deja existente. În final, morile de vânt deveneau nu doar o minune a ingeniozității, ci și o fortăreață pregătită să reziste unui asediu.
  3. Presa de tipar . La sfârșitul societății medievale, în Europa a avut loc o creștere exponențială a economiei și a culturii. 
    Presa de tipar a fost inventată în timpul „Sfântului Imperiu Roman” de către Johannes Gutenberg, în jurul anului 1440. O altă invenție realizată de către Gutenberg a fost cerneala pe bază de ulei. Soluția era mult mai durabilă decât variantele precedente.
    Tiparul a ajutat la răspândirea informațiilor mult mai rapid, de la singura tipografie existentă în Mainz, Germania, tipografiile au început să apară în peste 270 de orașe din Europa. De menționat că cu câteva secole înainte, în anul 1282, în Europa au fost inventate fabrici care funcționau cu ajutorul energiei hidraulice și eoliene, fapt ce a permis producerea în masă a hârtiei de calitate. Înainte de acest moment, chinezii și musulmanii o produceau manual, ceea ce făcea materialul extrem de costisitor. Imprimarea cărților și producția accesibilă de hârtie au declanșat o revoluție în educația Europei, crescând semnificativ numărul de persoane alfabetizate. Și da, odată ce cărțile au devenit mai accesibile, în Europa medievală au apărut primele biblioteci publice. Prima dintre ele a fost înființată în anul 1452 de către Malatesto Novello, conducătorul orașului italian Cesena.
    Presa de tipar a facilitat accesul la cunoaștere, educație și cultură pentru un număr mai mare de oameni, stimulând astfel dezvoltarea umanismului, reformei religioase și revoluției științifice.
  4. Ochelarii. Ochelarii sunt dispozitive optice care corectează defectele de vedere, folosind lentile curbate care modifică focalizarea luminii pe retină.
    Originea ochelarilor este disputată, dar se crede că au fost inventați în Italia, în secolul al XIII-lea sau al XIV-lea, de către artizani care lucrau cu sticlă. Cel mai probabil în Pisa în 1284 - au fost inventați ochelarii pentru a ajuta oamenii cu vedere slabă să citească. Însă potrivit unor surse în secolul al IX-lea, astronomul, chimistul și inginerul de origini arabo-berbere „Abbas ibn Firnas” a inventat „piatra de citire” - o bucată de cuarț lustruită care trebuia mutată pe paginile unei cărți pentru a mări literele. Dar abia 300 de ani mai târziu, italienilor le-a venit ideea să sculpteze lentile dintr-o astfel de piatră și să le așeze în rame. Se presupune că ochelarii au fost inventați de Alessandro di Spina din Florența. Ochelarii au fost inițial folosiți de călugări, savanți sau artiști, care aveau nevoie de o vedere mai bună pentru a citi sau a lucra. Ochelarii au contribuit la îmbunătățirea calității vieții și a performanței intelectuale a multor oameni.
  5. Busola. Busola este un instrument care indică direcția nordului magnetic, folosind un ac magnetizat care se aliniază cu câmpul magnetic al Pământului.
    Originea busolei este incertă, dar se crede că a fost inventată în China, în secolul al IX-lea sau al X-lea. Busola a fost introdusă în Europa prin intermediul negustorilor arabi sau vikingi, în secolul al XII-lea sau al XIII-lea. Busola a revoluționat navigația maritimă și explorarea geografică, permițând călătoriile pe distanțe lungi și descoperirii de noi teritorii.
  6. Praful de pușcă. Praful de pușcă este un amestec exploziv de sulf, cărbune și nitrat de potasiu, care produce gaze la ardere.


    Praful de pușcă a fost inventată în China, în secolul al IX-lea, fiind folosită inițial pentru artificii sau semnale pirotehnice. În secolul al XIII-lea, pulberea de pușcă a fost utilizată pentru a crea primele arme de foc, cum ar fi tunurile, archebuzele sau pistoalele. Pulberea de pușcă a schimbat radical războiul și istoria politică, oferind un avantaj militar celor care o posedau.

Acestea sunt doar câteva dintre invențiile medievale care au schimbat lumea, dar lista ar putea fi mult mai lungă. Evul Mediu nu a fost doar o epocă întunecată și barbară, ci și una plină de creativitate și progres.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche