Fondatorul Binance, Changpeng Zhao, riscă 3 ani de închisoare

Departamentul de Justiție al SUA a cerut condamnarea la 36 de luni de închisoare a lui Changpeng Zhao, fondatorul și fostul CEO al celei mai mari burse de criptomonede din lume, Binance. Zhao a fost găsit vinovat de încălcarea legilor privind spălarea banilor în februarie 2024, iar Binance a fost amendată cu 4,3 miliarde de dolari. Ca urmare a scandalului, Zhao a fost nevoit să demisioneze din funcția de director general.

Procurorii solicită o pedeapsă dublă față de cea la care se aștepta Zhao. Apărătorii săi pledează pentru o condamnare cu suspendare, argumentând că nu există precedent pentru închisoare în cazuri similare.

Sentința va trimite un mesaj nu doar lui Zhao, ci lumii întregi”, a declarat un reprezentant al Departamentului de Justiție, adăugând că prețul pentru încălcarea legislației SUA „trebuie să fie semnificativ pentru a-l pedepsi pe deplin pe Zhao pentru acțiunile sale și pentru ai descuraja pe alții.”

Dosarul lui Zhao este al doilea proces major împotriva unei companii de criptomonede. Recent, procurorii au cerut până la 50 de ani de închisoare pentru Sam Bankman-Fried, fostul CEO al FTX, pentru rolul său în prăbușirea platformei în 2022. Ghidul de condamnare prevedea chiar și o pedeapsă de 100 de ani, dar Bankman-Fried a primit în cele din urmă 25 de ani de închisoare.

După amenda impusă, Binance a promis să implementeze o serie de reforme pentru a-și îmbunătăți transparența, inclusiv crearea unui sediu global.


Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche