Procedurile antitrust împotriva Apple ar putea fi lansate în SUA în prima jumătate a anului 2024

Potrivit surselor The New York Times, Departamentul de Justiție al SUA investighează modul în care Apple utilizează controlul asupra hardware-ului și software-ului său pentru a împiedica utilizatorii să renunțe la dispozitivele sale, precum și în lupta împotriva competitorilor. În special, se examinează de ce Apple Watch funcționează mai bine cu iPhone decât cu smartphone-urile altor mărci și cum compania blochează accesul concurenților la serviciul său iMessage.

Conform surselor, investigația se află în faza finală și se analizează rezultatele acesteia. În cadrul anchetei, au avut loc întâlniri repetate între reprezentanții companiei Apple și a Departamentului de Justiție al SUA.

Decizia de a iniția sau nu un proces antitrust împotriva Apple nu a fost luată încă. În cazul în care se depune o plângere, Apple ar deveni a patra companie tehnologică din SUA care se confruntată cu acuzații antitrust în mai puțin de cinci ani. În prezent, Departamentul de Justiție al SUA are în derulare două cazuri antitrust împotriva Google, referitoare la afacerile sale în domeniul tehnologiei de căutare și publicitate, în timp ce Comisia Federală de Comerț din SUA a intentat procese împotriva Amazon și Meta pentru suprimarea concurenței.

Se presupune că plângerea va viza modelul de afaceri folosit de Apple, care integrează iPhone cu dispozitive precum Apple Watch și servicii precum Apple Pay pentru a atrage și menține loialitatea consumatorilor față de produsele sale. Conform acuzațiilor formulate de competitori, Apple le-a refuzat accesul la funcții cheie, cum ar fi asistentul virtual Siri, ceea ce reprezintă o practică anticoncurențială.

În schimb, Apple nu consideră acțiunile sale o încălcare a legislației antitrust. În apărarea practicilor sale de afaceri, compania a declarat că abordarea sa constă în crearea de mai multe oportunități nu doar pentru afacerea sa, ci și pentru artiști, creatori, antreprenori și toți utilizatorii creativi.

Compania consideră un succes modul în care iPhone integrează hardware-ul și software-ul pentru a asigura servicii impecabile clienților. Într-o declarație în fața Comitetului antitrust al Congresului SUA în 2020, directorul general al Apple, Tim Cook, a afirmat că compania a schimbat percepția asupra telefoanelor mobile prin intermediul „interfeței de utilizator comode, designului simplu și a ecosistemului de înaltă calitate”. El a subliniat că Apple concurează cu Samsung, LG, Google și alți producători de smartphone-uri care adoptă abordări diferite.

„Apple nu deține o cotă dominantă pe niciunul dintre piețele pe care ne desfășurăm activitatea”, a declarat Cook atunci. „Aceasta este valabil nu doar pentru iPhone; este valabil pentru oricare categorie de produse”. Ultima dată, Departamentul de Justiție al SUA a acționat în judecată Apple în 2012, acuzând compania de înțelegeri de cartel cu editurile de cărți pentru a crește prețurile la cărțile digitale. Apple a pierdut procesul și a fost obligată să plătească o despăgubire de 450 de milioane de dolari.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche